Diversiteit in Marokko en Tunesië

diversiteit inclusie marokko tunesie  Mijn ontdekkingstocht naar diversiteit & inclusie in Arabische landen gaat verder, ditmaal via diversiteit in Marokko en Tunesië. Na de start in Jordanië (Jordanië blog 2 en Jordanië blog 1) ging ik aan de slag in Tunesië en Marokko met buitengewoon spannend verlopen trainingen. Niet alleen wisselt steeds de context, zowel nationaal als qua type bedrijven, ook is het bekijken van de wereld door de bril van diversiteit & inclusie een volkomen nieuw gegeven in die landen.
Ik betreed dan ook met enige schroom de zaal waar de training plaats vindt. Gaat het programma voldoende passen in de eigen context van diversiteit in Marokko en Tunesië? Wat vinden ze ervan dat een Nederlander deze training komt geven? Hoe zal het ditmaal gaan met de taal? Want trainingen geven in het Engels en Frans betekent niet alleen voor mij werken in een tweede taal, ook de deelnemers hebben meestal een andere taal als moedertaal.
Het duurt gelukkig nog geen uur voordat we al helemaal aan elkaar gewend zijn. De inclusiviteit van de bedrijfsculturen die ik heb ervaren, helpt daar enorm bij. Diezelfde inclusiviteit leidt tot bovengemiddeld goede samenwerking als teamopdrachten moeten worden uitgevoerd.
In Tunesië maakte ik bovendien discussies mee zoals ik ze zelden hoor bij trainingen in Nederland of Duitsland: de deelnemers waren heel open in het delen van ervaringen en vlogen elkaar hier en daar flink in de haren over de vraag hoe inclusief de organisatie nou werkelijk was > op een inclusieve manier, zonder elkaar te beoordelen of zuur te worden, wat in Noordwest-Europa bij al teveel openheid in bedrijven nog weleens het risico is. Ik was diep onder de indruk en, ook niet onbelangrijk, wat hebben we gelachen. Toen ik de documentaire Danny in Arabistan – Tunesië zag – een aanrader! – herkende ik datzelfde beeld.
diversiteit inclusie marokkoIn Marokko werd ik daarbij nog verrast door de grote persoonlijke warmte van de deelnemers. Hard werken ging er gemakkelijk samen met positieve emotionaliteit, Een deelneemster gaf me na afloop haar prachtige oorbellen mee, als aandenken namens de hele groep.
Wat is het ontzettend leuk om zo samen aan diversiteit & inclusie te werken. En ja, ze mogen mijn voor trainingen diversiteit in Marokko en Tunesië zeker weer bellen!

Andere blogs over dit thema:
Seba culture and diversity workshops in Malawi
All managers are alike

One thought on “Diversiteit in Marokko en Tunesië

  1. Interessant onderwerp, diversiteit. Ik geloof dat verschillende landen en culturen hier een eigen blik op hebben. Ook vind ik het interessant om te monitoren hoe men in een groep omgaat met mensen met een andere achtergrond dan jijzelf. Dit kan interessante discussies teweegbrengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.