De inspirator: innemende en rake film

Een pareltje is het, deze in elk geval voor mij onbekende film De Inspirator die ik bij toeval tegenkwam in de filmagenda van het onvolprezen Amsterdamse Ketelhuis. Slechts een dag zou de film vertoond worden. Terwijl ik met toenemend plezier naar de film keek, verwonderde ik me daar steeds meer over. Waarom verdient deze film geen uitgebreidere presentatie en publiek?

Hoofdpersoon Gijs Schippers zet een buitengewoon rake schets neer van een bewogen managementgoeroe op het terrein van organisatieverandering, transities noemt hij het ook, en leiderschap. Zijn type is vanaf het eerste moment herkenbaar zonder dat het een karikatuur wordt.
Sowieso zit De Inspirator goed in elkaar. Je verveelt je geen moment, hier is een buitengewoon goede scenarioschrijver aan het werk geweest. Het verhaal zit vol verrassende wendingen en humoristische details – hoewel ik zoals wel vaker merkte dat ik erg moest lachen terwijl niemand in de zaal leek mee te lachen. Over wat grappig is. kun je van mening verschillen, dat is duidelijk.
Twee mensen die een bestaande relatie hebben, onderhouden samen een geheime relatie: de managementgoeroe Gijs zelf en zijn vriendin Judith. Hun partners blijven onderbelicht tot in het laatste deel van de film: dan krijgen zij plotseling vorm en kleur. Daarmee veranderen de verhoudingen en ontstaat er een diepgaander verhaal dan in het begin van de film als de partners slechts bijzaak lijken te zijn.
Je zou kunnen beweren dat De Inspirator gaat over zingeving. Of over de vraag wat je nu eigenlijk wilt in de spanning tussen carrière en liefdesleven. Of over het jezelf verliezen in succes of in de schaduw van succes. Eigenlijk doet dat er niet toe. De film is goed genoeg om er elke toeschouwer zijn eigen verhaal en betekenis in te laten vinden. En een geweldig leuke ervaring te krijgen.

Nergens heb ik kunnen opsporen waarom deze film is gemaakt en wat de makers beweegt; intrigerend want het is toch veel tijd en energie die men eraan besteedt en het lijkt alsof ze veel creativiteit moesten ontplooien om alles voor elkaar te krijgen. Hoe dan ook wil ik hier wel kwijt: goed gedaan! Het is een verrijking voor de Nederlandse film. De Inspirator verdient meer vertoningen en als je in de buurt bent van zo’n voorstelling: zeker gaan kijken.

Trailer De Inspiratorhttps://www.youtube.com/watch?v=ocv1VA9ZvmM

Other blogs about movies you might like:
Turist and the myth of heroism
Visages villages: the brilliance of the normal
The Van Waveren Tapes make you shiver

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.